Bakgrunden till rätten kommer från min barndom, då min mamma ofta gjorde den. Nu är det jag som gör den, och jag vidareutvecklar den ofta och gärna.
En rätt vi bjudit på många gånger, det blir mer mat än 4 portioner. Rätten är lika god att värma dagen efter eller efter en runda i frysen.
500 gr pasta, penne
1 lök
1 vitlök
1 burk 400 gr krossade tomater, gärna med smak
400 gr köttfärs
3 dl grädde
400 gr vatten (använd krossade tomatburken, fyll upp den så är det lagom)
150 gr ost
chili och basilika
Hacka lök och vitlök och bryn. Tillsätt köttfärsen. När det är brynt häll på krossade tomater, grädde och vatten och låt puttra en stund. Tillsätt kryddorna (salt, svartpeppar och gärna basilika och lite chili). Den kräver mer salt än en vanlig köttfärssås då pastan kommer suga upp sin del.
Lägg den okokta pastan i en gratängform och häll över köttfärssåsen. Strö över osten och vips in i ugnen. 175 grader i 25 minuter. Känn med en kniv så pastan är mjuk. Tar ca 10-15 minuter att göra och sen ugnstidrn. Så totalt ca 40 minuter. Servera gärna en grönsallad till.
/Nicklas Larsson
Hur mkt salt?
GillaGilla