Kocken svarar på era frågor – Sprucken bearnaise

Idag svarar jag på ytterligare en av era frågor. Är det något du funderat på och alltid velat fråga en kock? Maila din fråga till 3kockar7kids@gmail.com så svarar vi på bloggen framöver.

Mauri skrev till oss:

”Toppeninitiativ av er! Varför skär sig bearnaisen egentligen? Kan man rädda en skuren sås?”

Bearnaise är en emulsionsås, alltså en sås där man binder fett och syra som normalt sett skiktar sig. Man använder sig av äggula som innehåller lecitin, ett emulgeringsämne. Har man i för mycket fett i förhållande till vad äggulan klarar av att binda, så spricker såsen.

Temperaturen är också viktig, är det för varmt spricker såsen också. Man kan rädda en sprucken sås genom att vispa i lite kallt vatten, men det är inte säkert att det fungerar varje gång. Det man kan göra istället är att börja med en ny äggula som man försiktigt vispar ner den spruckna såsen i.

Lycka till med dina framtida bearnaisesåser!

Kika in här för att läsa om vårt beatest och även recept på bearnaise.

/Rikard Wicklund

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s