En rätt inspirerad av makaronipuddingen jag fick som barn, lite upphottad och hybrerad med den amerikanska Mac & cheese. Jag har valt att toppa med kassler och broccoli, men du kan självklart välja att utesluta kött och bara servera med extra mycket stekta grönsaker. Den gick hem bra hos Sixten som dock valde att äta sin portion med ketchup.
3 1/2 dl idealmakaroner
4 dl standardmjölk
3 dl matlagningsgrädde
2 äggulor
2 ägg
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
2 dl riven ost, gärna av lagrad sort ex. Präst
salt och peppar
Lägg de okokta makaronerna i en ugnsfast form. Blanda samman mjölk, grädde, äggulor och ägg. Riv ner vitlöken i smeten, finhacka den gula löken och blanda ner även den. Salta och peppra. Blanda allt detta med makaronerna och 1 1/2 dl av osten. Strö över resterande ost på toppen. Kör i ugnen på 225 grader i 30 min. Tag ut och låt sätta sig i ca 10 min.
400 gr kassler
250 gr broccoli (vanligtvis ett huvud)
4 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
svartpeppar
Strimla kasselern, dela ner broccolin i små buketter, skala stjälken och skiva den tunt. Skiva vitlöken tunt. Sätt en stekpanna på hög värme, stek vitlöken och broccolin på hög värme, efter några minuter så tillsätt kasslern och fortsätt steka till dess allt får fin färg. Avsluta med att peppra.
/Fredrik Strandberg
4 kommentarer Lägg till din