En uppfräschad variant av den klassiska rätten Piccata Milanese. Rätten tar lite längre tid att göra, det är framförallt kycklingen som det är lite jobb med, men som kompensation är såsen blixtsnabb att tillaga. Såsen och potatissalladen är väldigt goda även till annat kött eller fisk. Tomatsåsen är även väldigt god att bara ha på bröd, den går även att smaka upp med lite färska örter och vitlök. Sixten gillade kycklingen starkt, potatisen gick också ner fint, men grönsakerna och såsen var mindre populärt.
Potatissallad
700 gr. färskpotatis
200 gr. späda morötter
100 gr. grön sparris
1 knippe rädisor
Olivolja
Salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Dela potatisen på mitten, blanda upp med olivolja salt och peppar, rosta ca 20 minuter, till dess att potatisen är gyllenbrun och mjuk i mitten. Dela resterande grönsaker i önskade former. När potatisen fått svalna av lite så blandas den upp med grönsakerna och smakas upp med lite mer salt och peppar.
Piccata
600 gr kycklingfilé
1 dl vetemjöl
3 ägg
1 msk vatten
50 gr färskriven parmesanost
Salt och peppar
Blanda ägg, vatten och ost, mixa gärna samman med en handmixer. Dela kycklingfiléerna på mitten tvärs över så det blir två tunnare bitar, alt köp tunnskivad kycklingfilé. Värm en stekpanna med olivolja på medelvärme. Salta och peppra kycklingen, vänd den sedan först i mjöl och dopa sedan i äggblandningen. Lägg direkt i varm panna, skeda över ett par matskedar av äggblandningen på varje filé i pannan. Stek ca 2-3 minuter på varje sida, tag upp och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Kör klart kycklingen i 130 graders varm ugn i ca 5 minuter, till en innertemperatur på 70 grader.
Tomatsås
500 gr tomater, röda och fullt mogna, (gärna kvist eller plommon)
1 msk kallpressad jungfruolivolja
Salt och peppar
Riv tomaten på den grova sidan på rivjärnet, blanda upp med olivoljan, smaka upp med salt och peppar.
/Fredrik
2 kommentarer Lägg till din