Tre sorters sill

017

Yngsjösill

Det här receptet kommer från ett av mina tidigare jobb och det blir en storfavorit vart jag än serverar det. Många frågar efter receptet och blir alltid förvånade när de får höra hur enkelt det är!

1 1/2 dl majonäs (se recept på enkel hemgjord majonäs här majonäs)
2 burkar matjesill á 125 g, skuren i mindre bitar
1/4 purjolök ordentligt sköljd och fint strimlad
Ett knippe dill, plockad och finhackad
Salt
Vitpeppar
Rödvinsvinäger

Blanda allt och smaka av med salt, vitpeppar och vinäger.

matjesill

Matjesill

En väldigt god och snabb variant på matjesill. Det är det brynta smöret som verkligen sätter smak på hela rätten. Var inte rädd att verkligen låta smöret få färg, färg och doft ska vara nötaktigt.

2 burkar á 200 gr matjessill i bit
1 rödlök, finhackad
1 kruka gräslök, finstrimlad
4 kokta ägg, rivna på den grova sidan på rivjärnet
50 gr kavring
150 gr + 50 gr smör

Skär kavringen i små tärningar, ca 2 x 2 mm. Stek sedan brödtärningarna i 50 gr smör på medelhög värme i ca 5 – 8 minuter till dess att de är knapriga. Strö över lite flingsalt. Häll upp krutongerna på lite hushållspapper så att överflödigt fett torkas bort.

Arrangera sillen på ett fat med ägg och lök ovanpå i rader. Strö över krutongerna. Bryn 150 gr smör i en varm stekpanna tills det är nötbrunt, vilket tar ca 3-5 min. Smöret är brynt nät det slutar att låta. Vid servering så häller du det varma brynta smöret över alltihop. Servera med nykokt färskpotatis.

Sikromssill

1 paket 5-minuters sill
1 rödlök
80 gr sikrom
1/2dl créme fraiche
1/2 dl gräddfil
1/2 dl sill lag
Några dillvippor

Häll av sillen och spara vätskan. Skär filéerna i 1,5 cm breda bitar. Finhacka rödlöken. Hacka dill.

Blanda sillen, sikromen, rödlöken och dillen. I en separat skål rör du ihop créme fraiche med gräddfil så den blir slät, tillsätt det i sillen och rör ihop. Späd med silllag i till önskad konsistens. Några varv med svartpepparkvarnen sen är det klart. Ställ i kylskåpet och låt det dra i minst ett dygn.

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s