Hel grillad abborre och Skånetips för familjer

Vi spenderade några (regniga) dagar på Österlen i Skåne. Mina svärföräldrar hade hyrt ett torp utanför Brösarp. Eftersom det var midsommarhelg var mycket stängt men Kiviks Musteri hade öppet. Vi kan verkligen rekommendera ett besök, musteriet bjuder på mycket både för barn och vuxna. På musteriet finns bl. a. en liten fabrik som visar hur äpplena mustas, många äppelträd att springa av sig energi mellan och dessutom en god och prisvärd lunchrestaurang. Sixten käkade köttbullar, spillde ut två glas mjölk och avslutade med en syltkaka.

Vårt besök innebar även att Sixten lyckades dra på vattenspridaren precis utanför restaurangen. Turligt nog var vi tidiga så de enda som blev blöta var Sixtens mormor och morfar, jag och Sixten själv. Sedan avslutade vi besöket med att handla med oss lite prisvärd och god must från fabriksbutiken. Vi rekommenderar varmt äppelchutney med curry och chili!

sigge-kivik

sigge-snigel

Mycket var spännande i Skåne. Regnet gjorde att många sniglar kom fram så cykelturen fick ta en lång paus.

Hel grillad abborre, eller annan hel rundfisk

Att grilla hel fisk är gott och enkelt, vare sig du fiskar den själv eller köpt den. Själv så har jag ingen vidare fiskelycka så jag får snällt gå till fiskhandlaren vilket det finns gott om på Österlen. Vi köpte fisken på Buhres Fisk i Kivik och passade då även på att äta lunch på restaurangen Kajplats, även den väl anpassad för barn. Sixten satt som ett ljus och kikade ner i det spännande bordet och även Lo uppförde sig exemplariskt. Kolla dock in den trötte fadern…

sigge-lo-kivik

Börja med att skära upp buken och ta ur fisken, skölj sedan ur den med iskallt vatten. Du kan välja att fjälla fisken om du vill kunna äta det grillade skinnet. Gnid in fisken in och utvändigt med salt och peppar. Jag brukar sedan fylla fisken med skivad citron och blandade örter.

Grilla den sedan ca 10 min på varje sida beroende på storlek, använd gärna locket lite emellanåt. Ett knep för att veta om fisken är klar är att dra i ryggfenan lossnar den lätt och helt så är fisken klar. Plocka den från grillen och låt den vila ca 5-10 minuter. Om du inte fjällat den så dra sedan av skinnet, om du fjällat den så kan du behålla skinnet, lyft sedan av köttet från benet med en kniv, tag sedan tag i huvudet och lyft bort ryggbenet, tag sedan en kniv och lyft bort bukbenen, nu har du en så gott som benfri fisk.

Riktigt gott och somrigt tycker vi det blir med kokt färskpotatis, citron och skagenröra till.

/Fredrik

abborre-dubbel-grill

abborre-citron

abborre-ben

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s