Blindprovning av bearnaisesås samt recept på egengjord bea

Vem gillar inte bearnaisesås? Utan att ha belägg för det skulle jag tippa att bearnaisesås är en av Sveriges mest ätna såser. För ett tag sedan diskuterade jag och några kompisar vilken bearnaisesås som egentligen är den godaste, den syrligaste, den bästa. Diskussionen ledde till en grillmiddag och ett blindtest i bearnaise. Häng med på denna ovetenskapliga undersökning!

Sprucken bea? Kika in här för tips på hur du räddar den.

olof-testar-bea
Koncentrationen var hög när Olof testade bea.

beabricka
Beabrickan. Alla såser var noga uppmärkta med nummer ett till sex eftersom vi körde blindprovning.

beatest-tallrik
Bea nummer ett till sex, prydligt upplagt på tallriken.

beatest-tillbehör
Tillbehören var sparris inlindad i bacon, tomatsallad med lök och balsamicovinägrett samt en potatissallad på ugnsbakad färskpotatis och spenat. Vi hoppades kunna föra tankarna till en klassisk plankstek!

Följande sex såser testades:

Alla deltagare fick dela ut poäng från 1 – 6 (en av varje). Sedan räknades totalen ihop. Segrare blev kanske inte så otippat den egengjorda, följt utav Jesses på en klar andra plats. Trea blev Lomanders, sedan i fallande skala Blå Band, Erik Lallerstedts och sist Knorr.

Så här gör du egen bearnaise

10 vitpepparkorn
5 persiljestjälkar
1 msk finhackad gul lök
1 tsk torkad dragon
1/2 dl vatten
1/2 dl äppelcidervinäger

Koka ihop till 2 msk återstår, sila av vätskan ner i en kastrull.

300 gr smält smör

5 äggulor
20 gr färsk persilja, finhackad
20 gr färsk dragon, finhackad
Ev. 20 gr färsk körvel, även den finhackad
1 nypa torkad dragon
3 droppar tabasco
1/2 – 1 tsk Worcestershiresås
Salt
Peppar
Äppelcidervinäger

Lägg äggulorna i kastrullen med vätskan. Ställ kastrullen i vattenbad på medelvärme, (du värmer upp en stor kastrull med vatten och i den ställer du den mindre kastrullen). Vattenbadet ska inte hålla mer än ca 80 grader. Vispa äggblandningen tills den tjocknar, viktigt att vispa hela tiden och i botten.  Tag kastrullen från värmen, ställ den på en blöt wettexduk så står den still.

Se till att det smälta smöret håller ca 50 grader och vispa ner det i en tunn stråle i äggen, vispa ordentligt hela tiden, vispa inte ner den vita bottensatsen (det finns risk att det skär sig då). När du vispat ner allt fett så tillsätter du resterande ingredienser. Smaka upp med salt och peppar samt ev. mer vinäger.

Om såsen är för tjock så tillsätt några droppar kallt vatten. Servera direkt. Viktigt är att inte tillsätta för mycket smör åt gången, framförallt i början. Även viktigt att smöret inte är för varmt.

Tips! Om såsen skulle skära sig så kokar du upp ett par matskedar grädde och vispar sedan ner såsen i en stråle i detta, vispa kraftigt.

Vilken är din favorit?

/Fredrik

beatest-middag

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s