En somrig och fräsch vegetarisk rätt. Vill du ha lite extra stuns i biffarna så kan du även tillsätta lite chili. Vi tycker att det är väldigt gott att använda vattenmelon som tillbehör i olika varianter på sommaren, eftersom det är en favorit hos Sixten. Hela familjen åt denna rätt med god aptit, Sixten åt dock mest av biffarna och vattenmelonen. Även Lo fick smaka lite sötpotatispuré och hon diggade det skarpt.
Sötpotatis
1 kg sötpotatis
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 245 grader varmluft. Skala och klyfta potatisen, finriv vitlöken och blanda upp med oljan. Vänd upp potatisen med vitlöksoljan, salt och peppar i en långpanna och kör i ugnen ca 20 minuter till dess att potatisen är mjuk. Rör om en gång efter halva tiden.
När du kört in potatisen fixar du vattenmelonen och yoghurten. Sist gör du biffarna.
Vattenmelon
1 vattenmelon på ca 1 kg
Skala och tärna melonen.
Fetaostyoghurt
1 frp fetaost (150 gr)
3 dl turkisk yoghurt
Salt
Svartpeppar
Mixa med en handmixer till en slät sås.
Biffarna
1 frp kokta kikärtor (ca 380 gr)
2 frp kokta kidneybönor (ca 380 gr)
1 1/2 tsk rökt paprikapulver
1 citron, enbart det finrivna skalet ska användas
Salt
Peppar
Mixa allt i en food processor till en smet, det kan gärna vara lite bitar i. Forma små biffar genom att fukta händerna i kallt vatten och rulla pingisbollsstora bollar som du plattar till. Stek på medelvärme i olivolja, ca 2 min på varje sida. Biffarna kan vara lite lösa, så var försiktig när du lägger upp dom. Det går lättast om du använder en stekspade.
/Fredrik
En kommentar Lägg till din