2 kockar och 5 kids på besök

lamm-marinad

Jag hade sprungit på en urbenad lammstek på extrapris och då behövs ett gäng för att äta upp. Det passade perfekt när hela ”kocken-gänget” kom på middag härom kvällen. Vi kunde dessvärre inte sitta ute hela sommarnatten men vi klarade oss i vart fall över själva middagen innan det blev för kallt och vi tvingades in (ok U21-finalen kan ha spelat in).

Vi serverade lammet med en rostad potatissallad och parmesansmör. Nedan hittar ni receptet på marinaden till lammet, smöret och salladen. Marinaden är ett enkelt recept som dessutom passar till mer än lamm och smaksatt smör har vi nästan alltid någon variant av i frysen. Perfekt att plocka fram!

lamm-grill-2

Marinad

En god marinad som passar till det mesta, men extra bra till lamm, fläskkött, kyckling och fisk som grillas. Du kan även använda andra örter och ha i lite chili. Denna smaksättning är samma som i en klassisk gremolata, och det blir en fräsch och god smak på det som marineras.

100 gr persilja
1 citron
3 stora vitlöksklyftor
1 dl olivolja

Riv skalet på citronen och pressa sedan ner innehållet i en skål. Mixa samman citronskal och juice med resen av ingredienserna till en tjockare olja. Vänd runt köttet och låt marinera någon timme. Vid grillning så saltar och pepprar du.

Rostad färskpotatis (”sallad”)

1 kg tvättad färskpotatis
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt och peppar
200 gr babyspenat eller annan skottsallad

Värm ugnen till 250 grader varmluft. Finriv vitlöken och blanda upp med oljan, lägg potatisen på en plåt och blanda upp med vitlöksoljan, salt och peppar. Kör i ugn i 19 minuter, rör runt och kör ca 10 min till. Känn efter så potatisen blivit mjuka rakt igenom.Ta ut och blanda upp med spenaten och ev. lite mer salt och peppar.

Parmesansmör

300 gr normalsaltat smör
50 gr finriven parmesan
Skalet och saften från en citron
Salt & peppar

Vispa med elvisp till dess smöret har blivit luftigt. Forma smöret till en korv med hjälp av ugnsplåtspapper och frys in. Det är perfekt att göra en större laddning och sedan ta ut ur frysen och skära av en bit.

/Fredrik
rostad-potatis

4 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s