Goda tillbehör till kräftor-kantarellpizza, picklad krondillsgurka, klassisk västerbottenpaj och min levain

Äntligen är det tid för kräftor! En del menar att det är idag, men när den traditionella kräftpremiären äger rum råder delade meningar om. Vi vuxna tycker väldigt mycket om kräftor och äter det gärna så snart som möjligt när sensommaren kommit. Barnen tycker lite olika om kräftor och det varierar från år till år vem som gillar det, vi brukar därför göra lite goda tillbehör som alla kan äta av om kräftorna inte faller dem i smaken.

055

Den här gången gjorde jag en kantarellpizza till som blev galet god, vi hade tur och hittade några stora fina kantareller i skogen samma dag, en liten karljohansvamp hittade vi med som också fick sin plats på pizzan. Vi delade degen på två och gjorde den ena utan svamp som kidsen gillade mer. Se recept längre ner.

045

Något som passar väldigt bra till med smakerna och som är fräscht till är min picklade krondillsgurka, där jag gärna använder de små delikatessgurkorna.

040

En given favorit till kräftor är ju västerbottenpaj. Recept på en suverän variant som vi tidigare haft på bloggen hittar ni här.

Igår delade jag även med mig av mitt recept på levain som passar suveränt bra till kräftor. Jag bakar ofta bröd till maten och använder det gärna i maten också och mitt absoluta favoritbröd är just levain. Se receptet här

023

Det är också gott att ha en majonäs att doppa kräftstjärtarna eller brödet i. Recept på en enkel majonäs som du svänger ihop med en handmixer hittar du här

Kantarellpizza

Gör en pizzadeg med halva mängderna. Recept på en suverän deg hittar du här. Hos en del pizzerior kan man köpa pizzadeg med sig hem, om du vill slippa göra själva degen.

Fyllning:
2 gula lökar
ca 500 g kantareller
100 g färskost
200 g Sveciaost
smör

Stek lök och kantareller på medelhög värme i smör, tills kantarellerna släppt all vätska som sedan kokat in igen. Stryk pizzadegen med färskost, toppa med riven sveciaost och överst den stekta löken och svampen. Grädda i 300 grader i cirka 10 minuter, helst på baksten annars på varm plåt.

Picklad krondillsgurka

009

1 ask delikatessgurka (går även att använda en vanlig gurka)
1 msk salt
0,75 dl ättikssprit 12 %
1 dl socker
1,5 dl vatten
Ett knippe krondill

Blanda ättika, socker och vatten. Skala och dela gurkan i fyra delar på längden. Salta och låt dra i 30 minuter. Varva gurkan i en burk med krondill och slå på ättikslagen. Fräscht och gott till allt fett och salt!

034

Jag hoppas ni får en riktigt härlig kräftfrossa! Passa på att göra kräftsoppa på skalen.

5 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s