Ugnsbakad torsk, äppelcoleslaw och lättbrynt gurka

spetskål
En snabb och lättlagad rätt, som vi serverar kokt färskpotatis till. Om du börjar med att sätta på potatisen och sedan köra in fisken i ugnen, så är allt klart samtidigt på mindre än 30 minuter. Jag använder ofta yoghurt av mezetyp istället för majonnäs till olika såser och röror, det går både snabbt och ger en bättre fräschör. Sigge var väl måttligt förtjust i den varma gurkan, han ville ha gurkan kall istället, men vi vuxna uppskattar lite variation.

600 gr benfri torskfilé
Olivolja
Salt och peppar

Om du har möjlighet så snabbrimma gärna fisken innan. Hur du rimmar fisk hittar du här. Lägg fisken i en ugnsfast form med lite olivolja i botten. Krydda fisken. Kör in fisken i 15-20 minuter på 120 grader. Fisken ska ha en innertemperatur på 44 grader.

torsk

2 dl turkisk yoghurt
1/2 (ca 400 gr) spetskålshuvud
2 – 3 st fasta äpplen, beroende på storlek
Ca 5 cm pepparrot
Salt och peppar

Skär bort roten på spetskålshuvudet, dela det sedan på mitten längs med och strimla fint. Riv äpplet på det grova på rivjärnet. Blanda kål, äpple och yoghurt. Finriv ner pepparrot, smaka dig fram till lagom styrka. Smaka upp med salt och peppar. Vi skippade pepparroten i lite av coleslawn eftersom Sigge just nu är lite känslig för starka smaker.

1 st gurka
50 gr smör

Skala och kärna ur gurkan, dela gurkan på mitten längs med och skiva den sedan i centimetertjocka bitar. Lägg smöret i en varm stekpanna, när smöret blivit nötbrunt så lägger du i gurkan och låter den steka med i ca 30 sekunder. Häll upp gurka och smör i en skål.

/Fredrik

torsk

7 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s