Kanelbullar är bland det godaste jag vet och jag har provat otaliga recept för att hitta det perfekta som ger en riktigt saftig bulle med mycket smak, men inte lyckats. Tills förra gången. Jag fick tips av Rikard att göra en fördeg för att få bästa resultat, jag sökte efter recept med fördeg och hittade ett på Pain de Martins blogg, som han i sin tur fått från Rutes Stenungsbageri. Han använder också viktmått, vilket ger ett betydligt jämnare resultat när det handlar om bakning. Jag provade receptet och jäklar vilka bullar det blev! Degen är densamma, men gjorde en annan fyllning. Prova ni med!
/Smulan-fru till Rikard
Kanelbullar med inspiration från Pain de Martin och Rute, 20–25 stora bullar
Fördeg
250 gr vatten
250 gr mjölk
50 gr jäst
500 gr vetemjöl special
Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. Den ska bubbla upp ordentligt.
Deg
500 gr vetemjöl special
8 gr salt
12 gr hel kardemumma
200 gr rumstempererat smör
200 gr socker
Mortla kardemumman, skiva smöret och blanda i alltsammans med fördegen i degblandare cirka 10 minuter. Sedan ska degen jäsa igen, spänn degen (ta då tag i degen och dra åt ett håll i taget och fäst under degen, så den får en slät jämna yta). Om det dröjer innan bullarna ska bakas ut, kan degen jäsa i kylen.
Fyllning
200 gr rumsvarmt smör
220 gr strösocker
20 gr kanel
10 gr kardemumma
30 gr riven mandel
Under tiden degen jäser gör du fyllningen. Riv mandeln och vispa ihop med övriga ingredienser.
Sedan är det dags att baka ut bullarna. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt. Vänd på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar. Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna.
Härifrån finns det olika sätt att göra och jag tipsar om två.
Det ena är från Carro på Hesselby Slott som gör fantastiska bullar.Så här gör hon:
Rulla ihop degen till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem sedan på bakplåtspapper i en springform. Detta gör dem ännu saftigare, eftersom fyllningen hålls kvar och det blir härligt gräddat ovanpå.
Det andra sättet är ett klassiskt, så bullarna ser så där fint bageribakade ut, så här gör du då:
Vik degen så den blir mer som en kvadrat, forma så den är jämn i kanterna. Skär sedan remsor, ca 2-3 cm breda. Ta en remsa och snurra den om tre fingrar, den sista delen läggs över alltihop och fästes under bullen. Kika på Pain de Martins blogg, där ser ni vad jag menar, han har även en liten film där han visar hur man gör. http://paindemartin.blogspot.se/2009/11/en-bra-bulle.html
Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa 45–50 minuter. Pensla med ägg som är uppvispat med lite vatten och en nypa salt. Strö på pärlsocker, flagad mandel, råsocker eller ingenting alls. Grädda sedan i ugnen tills de fått en fin gyllenbrun färg ca 10 min.
Ät och njut!
8 kommentarer Lägg till din