Här är en variant på Bourgignon som mer eller mindre sköter sig självt medan ni är på jobbet eller har andra aktiviteter för er under dagen. Jag vill även tipsa om att lägga hela kryddor och liknande i en tesil som du sedan bara lyfter ut. Det är kanske inte någon direkt vardagsrätt utan passar kanske bättre till helgen. Den är perfekt om ni har aktiviter en hel dag och vill att middagen ska gå snabbt när ni kommer hem. Jag har använt mig av älg, då jag fick en hel del av mina svärföräldrar, men det går precis lika bra med nötkött. Jag tycker att den bästa styckdetaljen för denna typ av tillagning är högrev. Nu fanns det ingen högrev med bland älgköttet som jag fått, men däremot ytterlår. Så jag använde det istället och det fungerade också prima.
Jag skulle säga att Bourgignonen räcker till ca 6-8 personer, så passa på att bjuda hem några vänner på en trevlig middag.
1 kg högrev eller ytterlår ifrån älg eller nöt
1/2 flaska rödvin
5 dl vatten
1 morot, tvättad
2 gula lökar, skalade
2 tomater, tvättade
5 vitlöksklyftor, skalade
1/2 kruka timjan
2 lagerblad
15 svartpepparkorn
2 bacon skivor
2 msk tamarisoja
1 msk vinbärsgelé
Salt och peppar
Smör till stekning
Sätt ugnen på 105 grader varmluft och ta fram en gryta som är lagom stor att rymma köttet, och att vätskan täcker köttet. Använd gärna en gjutjärnsgryta. Tärna löken i tumnagelstora bitar, tärna tomaterna och skiva moroten. Lägg svartpepparkornen i en tesil. Salta och peppra köttet runt om. Lägg köttet och resterande ingredienser i grytan, sätt på locket och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen minst 8 timmar, gör inget om den går lite längre om du inte riktigt hinner hem. Ta ut grytan, lyft upp köttet på en tallrik, tag ur tesilen, lagerbladen och timjanen. Mixa nu såsen slät med en handmixer och låt koka ihop på låg värme ca 10-15 minuter, smaka ev. upp med salt och peppar och kanske lite mera gelé. Om du tycker såsen är för tjock och grönsakig så kan du sila av den genom en grovmaskig sil och sen ev. reda av med lite maizena istället. Under tiden så plockar du köttet för hand, bryt i större bitar och ta bort eventuella senor och fett. Lägg ner köttet i grytan och låt småputtra på lägsta värme ca 10 minuter. Under tiden så gör du nedanstående tillbehör.
300 gr champinjoner
2 gula lökar, skalade
2 paket bacon, minus de två skivorna som kokat med i grytan.
Kvarta champinjonerna, tärna löken i tumnagelstora bitar, strimla baconet. Stek alltsammans i smör på medelhög värme. Lägg detta ovanpå köttet i grytan.
Jag serverar gärna grytan med en god potatispuré, surdegsbröd och en fräsch grönsallad till. Ett tips är att byta ut lite av vätskan i potatispurén mot gräddfil eller filmjölk, på så sätt så får du lite syrlighet och mer fräschör i den.
/Fredrik
Vi tyckte inte om smaken på det som skulle koka ihop till sås utan gjorde en egen variant.
GillaGilla
Vi gjorde den ikväll och den var VÄLDIGT uppskattad av både stora och små
GillaGilla
Hej
Ser och låter väldigt gott! Har en fråga…. jag har bara vanlig ugn tyvärr… Hur många grader borde jag ha den på då tro?
Vänlig hälsning Caroline
GillaGilla
Hej
Ser och låter väldigt gott! Har en fråga…. jag har bara vanlig ugn tyvärr… Hur många grader borde jag ha den på då tro?
Vänlig hälsning Caroline
GillaGilla
Hej, kul att du vill testa denna, blir gott och mustigt. Jag skulle tro att om du har ugnen på 115-120 grader så borde det bli bra, viktigt då att du har locket på. Jag hoppas att det blir bra och att du tullar den.
Lycka till
Fredrik
GillaGilla