Risotto med broccoli och grönkål

029

En rätt att äta som den är, som vi gjorde, eller servera till exempelvis en bit halstrad lax. Risotton var poppis i hela familjen även om en del grönkål och broccoli petades ut. Hemligheten med en bra risotto är att den är krämig och riset al dente, men inte hårt.

4 dl ris (t ex arborio eller carnaroli)
1/2 gul lök
1 st vitlöksklyfta
Olivolja

1/2 st citron
1 liter grönsaksbuljong
25 g smör
100 g riven parmesanost

1 st broccoli
1 näve grönkål
1 knippe timjan

Fräs ris, lök och vitlök i olivolja i en kastrull. Pressa över citron och häll på buljong. Koka utan lock på svag värme och rör då och då. Späd eventuellt med mer buljong. Smaka på riset, när det har tuggmotstånd utan att vara hårt är det klart. Rör ner smöret, dra bort kastrullen från värmen och ha i parmesanosten.

Dela broccolin i buketter. Skala stjälken och skär den i tunna skivor. Fräs den i olivolja tills den mjuknar. Salta och peppra. Vänd ner grönkål och timjan.

Blanda ner grönsakerna i risotton. Riv över lite mer parmesan, det kan man aldrig få för mycket av!

Smaklig spis!

/Rikard

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s