En riktigt god och lättlagad rätt med få ingredienser. Den mjuka smörbakade blomkålen vänds upp med grönkål och smöret som blivit brynt. Servera med halstrad lax och stekt citron. Citronen blir lite sötare och saftigare när den blir stekt och är därför extra god att pressa över. Om du börjar med att skjutsa in blomkålen i ugnen, så hinner du fixa resten och kanske till och med duka och städa undan i köket under tiden. Vi serverade kokt potatis till, men den kan också ätas utan tillbehör.
600 g färsk laxfilé
1 st blomkålshuvud
2 nävar grönkål
200 g smör
1 st citron
salt & peppar
Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att bryta buketter av blomkålen. Lägg i en ugnsform som buketterna precis får plats i (detta för att smöret ska nå upp en bit på blomkålen). Klicka i smöret och skjutsa in i ugnen. Ta ut den då och då och ös smöret över blomkålen. Kör i ca 40 minuter eller tills blomkålen är mjuk. Koka ev potatis under tiden.
Dela citronen i två delar och stek snittytan på hög värme i torr stekpanna.
Skär laxfilén i portionsbitar (ca 150 g per person) och behåll skinnet. Halstra laxen (läs om hur du bäst halstrar lax här).
När blomkålen är klar vänder du upp den med grönkålen. Servera med lax, citron och eventuellt potatis. Mums!
/Rikard
Fantastiskt gott! tack för ett bra recept som passade stor som liten.
GillaGilla
Vad roligt att ni gillade det, det är så kul att höra😊
GillaGilla