Hemkokt sylt – enkelt, gott och nyttigare

sylt

I dag är det dags för syltkok. Vi gör av med mycket sylt här hemma då frukostgröten glider ner snabbare med god sylt. Det som började med en frysrensning av bla. bär har renderat i att vi enbart gör egen sylt. Detta är otroligt lätt att göra om en använder syltsocker. Jag använder betydligt mindre socker än vad som anges på förpackningen, och får på så vis en i min smak godare sylt med mindre socker.

Tänk på är att olika bär kräver olika mängder socker, beroende på bärens sötma. Viktigt också att du häller upp sylten på rena burkar.

Jag brukar göra på ett kilo bär åt gången, på så vis så är det inga problem med hållbarheten då sylten går åt relativt snabbt. Då jag har mindre socker mängd i så blir hållbarheten lite kortare. Sylten håller sig fint i kylen minst 3 månader. Om du sätter på locket på burken direkt när du hällt upp den varma sylten så bildas det ett vakuum i burken som gör att sylten håller längre innan du öppnar den.

Så här kommer tre olika sylter:

Jordgubbssylt Chateau Kärrtorp 

1 kg frysta, el. färska jordgubbar, tvättade och rensade
200 gr syltsocker

Häll bär och socker i en kastrull, koka upp på låg värme under omrörning. Jag använder en ballongvisp att röra med och slå sönder bären med. När det kokat upp så låt sjuda på medelhög värme 8 minuter under omrörning.  Häll upp på rena glasburkar, sätt på lock och låt svalna och ställ sedan in i kyl.

Blåbärssylt Chateau Kärrtorp

1 kg frysta, el. färska blåbär, tvättade och rensade
250 gr syltsocker.
1 krm vaniljpulver

Häll bär, socker och vaniljpulver i en kastrull, koka upp på låg värme under omrörning. Blåbären vill jag försöka hålla lite mer hela så här rör jag med en slev. När det kokat upp så låt sjuda på medelhög värme 8 minuter under omrörning.  Häll upp på rena glasburkar, sätt på lock och låt svalna och ställ sedan in i kyl.

Lingonsylt Chateau Kärrtorp

1 kg frysta, el. färska lingon, tvättade och rensade
400 gr syltsocker.

Häll bär och socker i en kastrull, koka upp på låg värme under omrörning. Lingonen vill jag försöka hålla lite mer hela så här rör jag med en slev. När det kokat upp så låt sjuda på medelhög värme 8 minuter under omrörning.  Häll upp på rena glasburkar, sätt på lock och låt svalna och ställ sedan in i kyl.

/Fredrik

5 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s