Potatisgratäng som på krogen

lo

Vi älskar potatisgratäng, det blir dock inte så ofta att vi äter det. Men varje gång vi äter potatisgratäng så säger vi att det måste vi göra oftare. Det bästa sättet att göra potatisgratäng på är att först koka alla ingredienserna tills potatisen är klar och sedan gratinera av i ugnen vid servering. På så sätt får du alltid en krämig och smakrik gratäng med potatis som alltid är klar. Det här tillvägagångssättet använder sig de flesta restauranger av. Du kan smaka av och smaka upp mera allt eftersom samt även tillsätta mer vätska om potatisen sugit upp mycket. Nedan är ett ungefärligt recept, vätska kan det komma att behöva tillsättas mer av beroende på potatissort.

Gratängen räcker till ca. 6-8 personer

1,5 kg potatis
4 vitlöksklyftor, skalade
Ev. 1 gul lök, skalad
5 dl matlagningsgrädde el. vispgrädde
7 dl standard mjölk
Salt och svartpeppar

Skala och skiva potatisen tunt på en hushållsmaskin eller mandolin. Finriv vitlöken. Jag har inte gul lök i personligen men om du vill ha det så dela löken på mitten och skiva tunt.

Blanda alla ingredienserna i en stor kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda tills potatisen är mjuk ca. 30-50 min. Viktigt att röra i om i botten ofta så att det inte bränns vid. Smaka upp med salt och peppar och ev. lite mer vitlök om du dom jag gillar mycket vitlökssmak på din potatisgratäng.

Häll upp allt i en ugnsfast form, alternativt flera små ugnsfasta portionsformar. Gratinera av i ugn på 250 grader varmluft tills du fått en fin gyllenbrun yta, det tar ca 10- 15 min.

/Fredrik

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s