Kycklingfärsspett med kanel och pistagenötter, ajvaryoghurt och rostad potatis

kycklingspett

Vi har fått önskemål om recept på kycklingfärs, så här kommer det första. Flera recept är på gång. Den här rätten har sina rötter ifrån en rätt som vi serverade på restaurang Spisen i Stockholm när jag jobbade där på 90-talet. Då serverades spetten med Ajvarmajonnäs, vitlöksbröd och klyftpotatis – en kioskvältare. Jag har ändrat lite på rätten då jag inte riktigt kommer ihåg alla ingredienserna i spetten, men grundsmakerna är kvar. Även tillbehören har fått en liten uppfräschning.

Sätt ugnen på 225 grader grill

Spetten
500 gr kycklingfärs
1 ägg
2 msk grädde
2 vitlöksklyftor, skalade
2 tsk salt
2 1/2 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
rivet skal från en halv citron
70 gr hackade pistagenötter
olivolja till stekning

Riv vitlöken fint, blanda sedan ihop samtliga ingredienser till en smidig färs. Forma 15 ”järpar” och sätt dessa på spett, lägg spetten på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Pensla spetten med lite olivolja, baka av spetten i ugnen ca 8 minuter, ska ha en innertemperatur på 70 grader. Under tiden så förbereder du potatisen och såsen. När du tar ut spetten så ändra ugnsvärmen till 250 grader varmluft och kör in potatisen, låt spetten vila under folie.

Ajvaryoghurt

2 dl yoghurt, exv. turkisk eller grekisk
0,5 dl ajvar relish
lite salt

Blanda samman yoghurt och ajvar, smaka upp med salt.

Potatis
1 kg potatis, gärna sparris eller mandel, tvättad
100 gr svartkål, tvättad
2 rödlökar, skalade
ca 3 msk olivolja
salt och peppar

Dela potatisen på mitten längs med, rispa av kålen ifrån stammen i mindre bitar, dela varje rödlök i 8 båtar. Blanda samman allt med olivolja salt och peppar, kör i ugnen 10 minuter, rör om och låt gå ca 10 minuter till, känn så potatisen är mjuk och har fått fin färg.

Servera spetten med potatis och sås samt gärna en grönsallad till, i dag hade vi nedanstående blomkåls och gurksallad till.

Sallad
1/2 gurka
1/4 dels blomkålshuvud
2 msk virgin olivolja
saft ifrån 1 citron
salt och peppar

Tärna gurkan och plocka blomkålen i små buketter, blanda upp med olja och citron, smaka upp med salt och peppar.

/Fredrik

kål

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s