Svamp- och misobuljong med bovetenudlar, svartkål och tofu

nudlar-soppa

I dag blir det en variant på ramensoppa, jag har valt at göra en vegetarisk buljong. Svampen till buljongen kan varieras och blandas, använd gärna lite ful svamp och svamprens. Har du torkad svamp så använd gärna lite sån också. Buljongen mår bra av att stå på spisen länge och dra under lock på lägsta värmen om det finns extra tid. Ett tips är att göra buljongen dagen innan och sedan bara koka upp den och tillsätta mison vid servering, då har du en väldigt snabb middag när det är dags. Grönsakerna kan du självklart variera och öka på efter smak och säsong. Det är även gott med ett löskokt ägg till soppan eller varför inte några krispiga frön eller rostad lök?

Buljong
2 liter vatten
3 msk misspasta
3 msk tamarisoja
250 gr champinjoner
1 liten gul lök
1 stor tomat
4 vitlöksklyftor
6 cm ingefära
2 citrongräs
stjälkarna ifrån svartkålen
1/2 lime, saften ifrån
salt

Skölj alla grönsakerna, skiva champinjonerna och ingefäran tunt, krossa vitlöken, krossa och skär ner citrongräset, tärna löken och tomaterna. Blanda allt utom misopastan i en kastrull, koka upp och låt sjuda på låg värme under lock i minst 45 minuter, gärna längre om du har tid. Sila sedan buljongen, koka upp den och tillsätt misopastan och smaka upp med salt och ev lite färskpressad limesaft. När du tillsatt mison så ska buljongen inte koka mer men kan hållas varm på spisen.

Tillbehör till buljongen
100 gr svartkål
200 gr tofu
100 gr shitakesvamp
100 gr edamamebönor, skalade och tinade
100 gr bovete- eller udonnudlar
ett halvt knippe salladslök

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna tofun i ca 1 x 1 cm stora bitar, skiva svampen tunt, plocka kålen i småbitar.

Jag brukar lägga nudlarna i tallrikarna och sedan servera alla grönsakerna och tofun i separata skålar bredvid så var och en kan plocka av vad de vill ha i sin soppa. Sedan så slår vi den varma buljongen ovanpå, jag brukar tycka att det räcker som tillagning för grönsakerna. Men vill du ha grönsakerna mjukare och mera tillagade så kan du snabbt förblanchera grönsakerna i buljongen på spisen innan du tillsätter mison. Självklart så kan du också tillsätta alla ingredienserna i kastrullen och servera som en färdig soppa som alla bara får ta av.

/Fredrik

kål-och-bönormatlådasoppa-kål

4 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s