Här kommer en annan variant på vegetarisk risotto. Grunden görs som i detta recept men istället för ugnsbakad blomkål har jag använt svartrot och champinjoner. Våra barn älskar risotto, däremot är de lite mer skeptiska till toppingen. Fast 8-åringen blev riktigt förtjust i svartrot!
1 gul lök
1/2 dl olivolja
4 dl risottoris, exempelvis Avorio, Carnaroli eller Vialone
1/2 citron
1 1/2 l grönsaksbuljong
50 g smör
Parmsanost
Salt och peppar
1 paket svartrot (ca 500g)
Smör
Socker
Salt
1/2 citron
6-7 st champinjoner
Färsk persilja
Hacka löken och fräs den i olivoljan på medelvärme tills den blir glansig. Tillsätt riset och fräs med en stund, pressa över citron (eller 1 dl vitt vin om du har, låt det i så fall koka ner en stund). Häll på hälften av buljongen och låt puttra, späd med mer buljong när den kokat ner. Rör om då och då. Koka tills riset är ”al dente” och risotton fått en krämig konsistens. Tillsätt smör och shitloads med riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
Svartrötterna skalas och skärs i bitar. Steks sedan i smör på medelhög värme tills de fått gyllenbrun färg. Salta, pudra på lätt med socker och pressa över citron. Om du inte steker svartroten på en gång lägger du dem i citronvatten, annars blir den brun.
Hyvla champinjonerna tunt, fungerar bäst på en mandolin. Persiljan hackas. Toppa sedan risotton med svartrötterna, champinjonerna och persiljan och såklart ännu mer parmesan!
Hoppas det smakar!
/Rikard
2 kommentarer Lägg till din