Häromdagen gjorde jag en skagenröra till förrätt när syrran med familj kom förbi. Vi hade fått tunnbröd som mina svärföräldrar bakat i en bakstuga uppe i Jämtland. Jag snabbgrillade dessa och serverade till skagenröran, och det blev supergott! Jag tipsar om några småknep som jag kryddar upp min skagen med för att få till den lite extra. Skagen är även gott att ha på en lunchmacka tycker jag. Då brukar jag även tillsätta några kokta hackade ägg för att den ska bli lite matigare.
250 gr handskalade räkor
1 – 1 1/2 dl fast majonnäs, gärna hemgjord recept hittar du här
1 gul lök, skalad
1 kruka dill
1/2 – 1 citron, saften ifrån
Ca 5 droppar Worcestersås
Ca 1 cm pepparrot, skalad
Salt och peppar
(2 kokta och hackade ägg)
Dela räkorna tvärs över en gång, skär dillen fint och finhacka löken. Blanda samman detta med majonnäsen, välj nu hur tätt du vill ha skagenröran genom mängden majonnäs som du använder. Finriv pepparroten och pressa citronen. Smaka nu upp röran med Worcestersås, citron, pepparrot samt salt och peppar. Jag gillar mycket syra från citron i min röra, men börja med halva citronen och smaka dig fram hur mycket du gillar. Samma med pepparrot och resterande smaksättare, smaka dig fram till rätt mängd och smak för dig.
Om jag gör röran till en matig macka så tillsätter jag även 2 kokta och hackade ägg.
Tips på hur du får en fast skagen kan du läsa här: fråga kocken – skagenröra.
/Fredrik
6 kommentarer Lägg till din