Gazpacho med melon- & fetaosttartar och vitlökskrutonger

gaspachosoppa

En bra gazpacho är alltid gott på sommaren tycker jag. Ett tips är att blanchera eller fräsa löken och vitlöken innan du mixar ner den i soppan. På så vis blir soppan inte så stark och frän i smaken, utan väldigt rund och fyllig istället. Jag gör alltid det, jag brukar även passera soppan så att den blir helt slätt. Det här receptet räcker till ca 4 personer som lunch eller ca 6 personer som förrätt. Vill du ha den lite matigare så kan du även blanda i lite kokta linser eller bönor i tartaren. Alternativt servera lite grillad halloumi, kyckling eller skaldjur till.

Gazpacho – 1 liter färdig soppa
En halv gurka skalad
500 gr röda och fina tomater
1 röd paprika
1 stor vitlöksklyfta (alt 2 små)
1 liten gul lök (alt en halv stor)
1 dl tomatjuice
1 msk god vinäger exv äppelcidervinäger eller sherryvinäger
1 grönt äpple skalat
1 msk olivolja kallpressad och fruktig
Salt
Peppar

Skiva löken och vitlöken och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 30 sekunder.

Dela resterande grönsaker i mindre bitar. Lägg sedan allt i en mixer och mixa till dess det blir slätt.

Sila sedan soppan genom en nätsil. Tryck ut all soppa med en slickepott.

Smaka ev. upp med mera salt och olivolja. Kyl sedan ner innan servering.

Melon- och fetaosttartar
1/4 dels gurka, ca 100 gr
200 gr vattenmelon, kärnfri
200 gr fetaost
1 msk kallpressad och fruktig olivolja

Skär bort skalet på melonen, tärna sedan alla ingredienser i lika stora tärningar, ca 5x5mm. Blanda sedan allt med olivoljan.

Vitlökskrutonger
Sätt ugnen på 190 grader varmluft.

4 skivor vittbröd
1/2 dl olivolja
2 stora vitlöksklyftor
Flingsalt och svartpeppar

Kantskär brödet och skär i ca 1×1 cm stora tärningar och lägg i en ugnsform. Finriv vitlöken och blanda upp med olivoljan, häll detta över brödet och blanda runt ordentligt. Salta och peppra, rör runt lite till. Baka av i ugnen ca 15 min tills gyllenbruna. Rör gärna runt en gång efter halva tiden. När dom är klara så lägg dom gärna på en bit hushållspapper för att svalna. På så vis torkas överflödig olja bort och du får torra och goda krutonger.

/Fredrik

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s