En snabb och väldigt fräsch fiskrätt, inspirerad av den klassiska såsen antiboise. Jag använde skrei som jag hade i frysen, men mer eller mindre vilken fisk som helst passar till detta tillbehör. Du kan även välja att tillsätta lite mera olika grönsaker i olivoljan, exempelvis skivade morötter, sockerärtor, oliver, lök mm. Vi serverade nykokt färskpotatis till, men där kan du också variera lite som du vill. Rätten fungerar även med exempelvis pressad potatis eller cous cous alternativt med en matig sallad till.
Sätt ugnen på 120 grader varmluft. Om du ska servera potatis till så sätt på den direkt, när den är klar så är du mer eller mindre klar med resterande.
560 gr skrei, sej eller torskrygg, ben och skinnfri – gärna snabbrimmad
Olivolja
Dela fisken i fyra lika stora bitar. Täck botten på en ugnsfast form med olivolja och lägg i fisken, baka sedan av den i ca 12 – 20 minuter, torsken ska ha en innertemperatur på 44 grader när den är klar.
300 gr babyplommontomater
1 burk (285 gr.) kvartarde kronärtskockor
1 kruka basilika
2 citroner, saften ifrån
1 1/2 dl jungfru olivolja, fruktig och av god kvalitet
Salt och svartpeppar
Dela tomaterna i 3-4 skivor, strimla basilikan. Ljumma upp olivoljan med citronsaften till ca 40 grader. Vänd ner tomaterna och kronärtskockorna och låt dessa bli ljumna tar ca 1 minut. Smaka upp med salt och peppar, ta av från värmen och rör ner basilikan.
/Fredrik
3 kommentarer Lägg till din