Nu finns det mycket svenska äpplen. Vi testade att göra en glutenfri äppelkaka. Resultatet blev bra och tom godare dagen efter. Första gången jag gjorde den och nästa gång skulle man kunna lägga till lite hackade hasselnötter i degen, det skulle nog bli ännu bättre.
Du behöver:
150 g smör, rumsvarmt
1 3/4dl socker
2 dl havremjöl (mixa havregryn)
3 dl mandelmjöl
2,5 dl maizena
1 tsk vaniljsocker
ca 4 äpplen
3msk socker
kanel
1 msk mörk muscavadosirap
Sätt på ugnen 180 grader. Blanda smöret med socker, havremjöl, mandelmjölet, maizena och vaniljsockret. Skala och skiva äpplena, lägg dem i kallt vatten allteftersom de blir klara så de inte blir bruna. Häll av vattnet och häll på socker, kanel efter smak och sirapen, blanda runt. Ta fram en pajform och smula ut lite mer än hälften av degen. Strö över äppelblandningen och sedan resterande av degen. Grädda i 35-40 minuter.
Låt den svalna och servera med grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
/Nicklas & Elenor
2 kommentarer Lägg till din