Efter några års experimenterande har jag äntligen hittat DEGEN, den där degen som gör saftiga bullar och som är enkel att baka med. Allra bästa degen får du genom att göra en fördeg, precis som i receptet på kanelbullar. Finns inget som slår det! Att blanda saffranet med en skvätt sprit och att blötlägga russinet är andra bra knep för ett riktigt bra resultat. Har du kvar en laddning lussebullar att baka, så testa denna deg. Just sayin’!
Vi provade också att göra några släta bullar som vi friterade, saffransmunkar. Det var galet gott!
Ca 30 bullar
Fördeg
250 gr vatten
250 gr mjölk
50 gr jäst
500 gr vetemjöl special
Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. Den ska bubbla upp ordentligt.
Deg
500 gr vetemjöl special
8 gr salt
200 gr rumstempererat smör
200 gr socker
1 gr saffran
En skvätt sprit
ca 1-2 dl russin
Ägg till pensling
Blanda saffranet med en skvätt sprit och låt marinera en stund. Blanda i resten av ingredienserna med fördegen i degblandare och klicka sedan i smöret under tiden degen arbetas, cirka 10 minuter. Sedan ska degen jäsa igen, spänn degen (ta då tag i degen och dra åt ett håll i taget och fäst under degen, så den får en slät jämn yta). Om det dröjer innan bullarna ska bakas ut, kan degen jäsa i kylen.
Blötlägg under tiden russinen, gör i ordning plåtar och bakbord och passa på att få undan disk och snygga till i köket.
Häll ut degen på ett bakbord och baka ut till lussebullar. Här kan kreativiteten skena, som t ex när vår äldsta dotter gjorde lussekycklingar…
Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på 200 grader. Låt jäsa 45–50 minuter. Pensla med ägg som är uppvispat med lite vatten och en nypa salt. Strö på pärlsocker, råsocker eller ingenting alls. Grädda sedan i ugnen tills de fått en fin gyllenbrun färg ca 10-12 min.
/Rikard
2 kommentarer Lägg till din