Vegetarisk veckomatsedel – funkar det för barnen?

Vi brukar ofta köra veckomatsedeln enligt följande schema; vegetariskt på måndag, fisk på tisdagen, pasta en dag och sedan en kyckling eller färsrätt sista dagen. Nu tänkte vi prova en helvegetarisk veckomatsedel. Vi får se hur det går, vårt ena barn har väldigt starka matpreferenser och matvägrar emellanåt.

Vi har tidigare skrivit om det och du hittar inlägget här. Vi har även skrivit ett inlägg om tips för att få barn att äta mer grönt. Det inlägget finner du här.

Vegetariana Rigatoni gratinati al forno – börja måndagen med en god pastagratäng som ”döljer” grönsaker.

Slät soppa går förvånansvärt nog bra hos våra barn så vi kör någon soppa på tisdagen. Prova exv. blomkålssoppa med rostade frön, soppa på svarta bönor, röd curry och kokosmjölk med spenat och fetaoststrudel  eller champinjonsoppa med quesadilla. Soppan på svarta bönor är inspirerad av soppan hos Naked Juice Bar – så god!

Färsinspirerade vegetariska rätter kan lättare slinka ner hos barnen. Vi har chili con quorn med avokado, gräddfil och tortilla eller vegetarisk ”köttfärssås” på sojafärs som förslag för onsdagen.

sigge-mäter-plättarna

torsdag ska vi försöka göra en nyttigare variant på pannkaka. Prova Lille skutt-inspirerade plättar – med spenat och banan som våra barn äter med glädje. Svårare har det varit med krispiga boveteplättar, örtkeso och kålsallad med soja och citronvinägrett som annars vi vuxna älskar.

Black bean burger i pitabröd med avokado créme, rostad sötpotatis och sallad – kanske är något för fredagen.

Sött till helgen – blåbär! Blåbären lyser ju med sin frånvaro i skogen i år men vi har lite kvar från förra året. Blåbärsclafouti med lönnsirap och grädde, cheesecake med blåbär och lönnsirap eller blåbärssmulpaj med egengjord vaniljsås.

/Fredrik

blåbär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s