Vi skulle ha lite vänner över en lördag i december, och jag ville gärna fånga julkänslan samtidigt som jag ville komma ifrån det klassiskt juliga. Det blev en riktigt god och mustig gryta med massa tillbehör. Jag lät mig inspireras av Afrika och Mellanöstern med alla deras goda kryddor som vi ofta förknippar med julen. Så det blev en liten twist med dofter och lite smak sv julen.
Det ser kanske avancerat ut med många kryddor men det är inte så illa som det vid första anblicken ser ut. Förbered alla kryddorna genom att hälla upp dem i en liten skål.
1,5 kg tärnat kött av nöt eller lamm, ex. högrev, ytterlår el. liknande
2 msk olivolja till stekning
2 gula lökar, tärnade
7 vitlöksklyftor, tunt skivad
5 cm ingefära, riven
1 cm gurkmeja, riven
1 röd chili, finhackad
6 st färska tomater, tärnade
1/2 flaska rödvin
10 st torkade aprikoser, strimlade
2 hela kanelstänger kokas med
1 saffranskuvert
5 st kryddpepparkorn
4 nejlikor
1/2 tsk spiskummin
1 tsk malda korianderfrön
1 msk paprika pulver
2 tsk sumak
4 limeblad
6 drag på rivjärnet av muskotnöt
100 gr tomatpuré
5 dl vatten
Ca 3 tsk salt
Nymald svartpeppar, ca 10 ordentliga drag på pepparkvarnen
Bryn köttet på hög värme i olivolja i en stekpanna så det får fin färg. Samtidig så fräser du lök, vitlök, chili, ingefära och gurkmeja i olivolja på medelvärme i den gryta som du ska koka allt i.
Tillsätt tomaterna och fräs runt, slå på vinet och låt koka in några minuter. När köttet är brynt så lägger du ner det i grytan, detta kan du göra i omgångar samtidigt som det andra fräser runt.
Tillsätt resterande ingredienser och låt koka på låg värme under lock ca 4 timmar, köttet ska vara riktigt mört och falla isär när det klart. Om du vill så kan du köra allt i en lergryta eller tagine i ugnen också. Smaka upp med salt och peppar.
Vi serverade grytan med följande tillbehör:
- couscous,
- blonda russin,
- strimlade torkade aprikoser,
- grovhackad sötmandel,
- grovhackad gurka,
- turkisk yoghurt och
- en baba ganoush-variant.
Vi gjorde även en sallad på grönkål och granatäpple samt köpte lite Libabröd som passade magiskt till.
/Fredrik
Hej
Hur många portioner är receptet på?
GillaGilla