En matvecka hos Strandbergs

Som vi berättade om i ett inlägg häromdagen äter vårt ena barn väldigt selektivt. Matvägran och selektivt ätande är ju mer eller mindre vanligt hos många barn och i vårt fall är det en konsekvens av vår sons ADHD-diagnos. Innan vi förstod att Sixten hade ADHD och innan vi förstod allvaret i hans matvägran provade vi det mesta. Inget ledde till det bättre och det kändes i stället som att vi lagade massor av mat som ingen åt eller att vi alla käkade pannkakor tre dagar i veckan. Så fort Sixten åt en grönsak eller frukt köpte vi hem massor av den sorten men då var inget bra och så stod vi där med massor av kiwi eller typ 25 apelsiner.

Sedan vi har fått diagnosen så känns det – rätt eller fel – lite lättare att acceptera Sixtens selektiva ätande. Numer lagar vi alltid mat till Sixten som han vill äta. Det innebär pannkaka, färdigköpta smala fiskpinnar (absolut inte panetter) eller falukorv, ibland stekt bacon. Ibland pasta till men oftast inget tillbehör. Lo (4 år) äter det mesta och äter antingen det vi äter eller det Sixten äter.

Sedan försöker vi alltid ha det lugnt vid middagsbordet, men det är ibland lättare sagt än gjort. Vi brukar dra ner belysningen och tända ljus. För att få barnen att berätta något om dagen så brukar vi alla berätta vad som varit bäst, sämst och mittemellan under dagen. Ett tips som fungerar i vår familje och vi fick det från vår granne, läs mer om upplägget här. Och sedan vips – efter fem minuter – så är middagen för det mesta över. Våra barn behöver inte sitta kvar när de väl ätit sin middag.

För att komma till rätta med familjens laga-mat och släng-vanor gör vi numer enligt följande rutin för oss övriga.

baba-ganoush

På söndagen bestämmer vi oss för en mer matig grönsak (blomkål, grönkål eller kanske broccoli), ett tillbehör (oftast en kolhydrat som couscous, bulgur eller bönor) och sedan en röra (majonäs, hummus eller baba ganoush). Sedan kör vi på detta som huvudråvaror under veckan med exv. någon fisk en dag, kanske bara med bröd en annan dag osv.

Tråkigt med samma mat kanske ni tänker? Nä, faktiskt inte. En dag i veckan äter vi det Sixten äter, vilket då oftast är pannkakor. I tillägg till detta så äter vi föräldrar oftast inte hemma varje dag, så då blir detta tre dagar i veckan och det är faktiskt bättre än att äta pannkaka tre dagar i veckan. Vi har såklart lite andra grönsaker hemma (exv. lök, gurka, tomat, avokado etc.) så couscousen kan en dag bli en god sallad och det går att variera ganska mycket. Dessutom leder detta till mindre matlagning och mindre matsvinn.

En vecka kan exv. se ut så här:

Måndag: torsk och senapsmarinerad blomkål och krutonger som vi åt häromdagen

Stekt halloumi med blomkål, sallad och pesto, rostade solrosfrön blev tisdagen middag

onsdagen åt vi Liba-bröd med blomkål, grönsaker och Humus. Onsdagar gör vi oftast ett ordentligt lass pannkakor till barnen eftersom de hämtas av kusinen på torsdagar så är det bra om det finns färdig mat att värma.

Torsdag: Lille skutt-inspirerade plättar – med spenat och banan

Fredag: Köpepizza till barnen, alltid Vesivio och alltid från samma pizzeria. De vägrar tyvärr Rilles pizza. Vi äter oftast plock, typ chark och ost.

/Fredrik

IMG_6968.jpg

img_0484

2 kommentarer Lägg till din

 1. Inkan skriver:

  Vad fint du skriver och beskriver din sons matvanor, önskar familjen fortsatta härliga måltider 💕😋

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Hej, tack för fina ord och att du följer oss. Hoppas du fortsätter att följa och gilla oss. Må gott / Fredrik

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s