Gjorde baba ganoush till veckans mat, en god och enkel röra som jag tycker passar till det mesta. Auberginen får gärna bli lite svart utanpå när det rostas, det ger en lite fylligare och nästan rökig smak. På sommaren är det extra gott att lägga den på grillen, eller ännu bättre direkt på de glödande kolen.
Vi åt röran denna vecka med blomkål, couscous och bla. kyckling, köttbullespett, falafel och halloumi. Testa er fram vad ni tycker den är godast till.
Gör såhär:
Rosta 2 hela auberginer på högsta grillvärme i ca 20-25 minuter, dom ska bli lite svarta och skrumpna ihop.
På slutet la jag in 3 vitlöksklyftor med skal och allt och lät dessa rostas med i ca 5-10 minuter.
Ta ut allt och låt svalna, dra sedan av skalet från auberginen och skala vitlöken.
Mixa aubergineköttet och vitlöken slät tillsammans med:
- 5 msk turkisk yoghurt,
- 1 msk kallpressad olivolja,
- 1 msk tahini,
- saften ifrån 1/2 citron,
- 1 tsk salt,
- 1/2 tsk sambal olek och
- lite nymald svartpeppar.
Smaka av och känn om du behöver krydda eventuellt upp mer med salt, peppar eller exv. citron.
/Fredrik