Som jag skrev häromdagen, så är det här med semmelpizza något jag aldrig hade trott att jag skulle ge mig på. Jag har alltid varit av den bestämda uppfattningen att ”en semla är en semla”, helt galet konservativ i det avseendet faktiskt.
Men så för ett tag sen så sådde Sara, Fredriks fru alltså, ett frö. Hon tyckte vi skulle göra någon kul semmelvariant, semmelpizza vore väl kul? Det vore inte ett dugg kul svarade jag och avfärdade idén. Sen dess har fröet legat där och grott och jag har motvilligt fått erkänna att en idé till en helt otroligt genial variant på semla tagit form.
Med en botten av Wallondeg- typ som en bulldeg fast med ägg i och mer smör och lite bakpulver. Penslad med ägg, generöst med riven mandelmassa, mandelbiskvismet som gräddas på degen, hackade mandlar uppblandade med nymalen kardemumma, gräddas den här otroliga skapelsen hastigt på bakstenen för att sen svalna, täckas med små toppar av len grädde och massor med florsocker… Fantastiskt!!
Receptet på Wallondeg har jag tagit från Daniel Lindebergs bok ”Bullar”, det har jag använt tidigare också till Banan och chokladpizzan, tycker det blir toppen till en söt pizzavariant. Jag har anpassat storleken på receptet så det ska passa i blandaren här hemma bara. Jag gjorde 5 pizzor och så passade jag på att baka och frysa semmelbullar på resten av degen.
Så receptet då:- 250 g vatten
- 725 g vetemjöl special
- 100 g strösocker
- 175 g smör
- 12 g bakpulver
- 50 g jäst
- 4 g salt
- 1 stort ägg
Blanda alla ingredienserna på låg hastighet i ca 5 minuter, låt degen vila ca 10 minuter och kör sen 5 minuter till på hög hastighet. Kolla att degen är rejält elastisk, om inte-kör en stund till. Dela upp degen i två lika stora delar, täck över och låt stå svalt någon timme.
Ta sen ut degen och forma runda bullar av den, ta undan så många du vill göra pizza av och låt resten jäsa på plåtar till fina semmelbullar att frysa och använda någon annan gång.
Forma runda platta pizzor, pensla med äggula uppblandat med lite vatten, strö över riven mandelmassa och spritsa biskvismet på. Strössla över hackade mandlar uppblandade med kardemumma och skjutsa in dem i ugnen på 230 grader med baksten eller motsvarande i. Grädda 5-10 minuter, du får hålla koll på färgen eftersom en söt pizza tar färg och bränner lätt pga. sockret. Ta ut och låt svalna, spritsa på rejält med grädde och pudra över florsocker.
Receptet på biskvismeten:
- 150 g mandelmassa
- 70 g strösocker
- 30 g äggvita
Blanda allt ordentligt i matberedare eller med elvisp och fyll på spritspåse.
Lycka till nu och hoppas ni också kan ta till er att en semla faktiskt kan vara så mycket mer än en semla.
Ha det fint
/Rikard