Galette med marinerade bönor, ost, keso, persilja, syrad rödlök mm..

Jag satt och skulle planera familjens middagar för veckan häromdagen och konstaterade att vi ätit väldigt mycket kött de senaste veckorna. Jag började samtidigt känna mig lite trött på den vegetariska maten vi vanligtvis äter så jag tog fram boken ”Det veganska köket” av Mattias Kristiansson som driver Tidningen Vego för att få lite inspo.

Inte helt olikt de boveteplättar vi haft recept på i flera år på bloggen, är Galette. Galette är en tunn bovetepannkaka som serveras som fransk ”streetfood”, vanligen fylld med ost och skinka, ägg som steks på insidan av den ihopvikta pannkakan och ibland även rökt lax och sparris.

Vi käkade den med ost, rårivna morötter, blandade bönor som jag marinerade i citronsaft, vitlök, persilja, olivolja, salt och svartpeppar. Vi hade också keso, hackad persilja, böngroddar, skivad tomat och skivad rödlök, hastigt vänd med pressad citron och lite salt.

Jag måste säga att det blev en riktigt schysst ny vegorätt för oss och jag är övertygad om att det är något vi kommer göra fler gånger. Man kan ju variera fyllningen hur mycket som helst och det behöver ju inte bli vegetariskt heller.

Jag har kollat upp flera recept och en del är det ägg i, men det jag gjorde var det bara bovetemjöl, vatten och salt i. Jag tyckte de blev lite svåra att steka utan att de fastnade så jag tog fram stavmixern och mixade i lite rapsolja också, det hjälpte.

Receptet då:

Vispa ihop 5 dl bovetemjöl med 6 dl vatten och 1 msk salt samt 2 msk rapsolja, låt stå och svälla i minst två timmar och stek sen som vanliga pannkakor. Enklast är väl kanske att göra smeten dagen innan, det kan ju bli lite körigt att hämta på förskolan, blanda smeten och sen vänta ett par timmar…

De boveteplättarna vi haft på bloggen sen tidigare har inte varit särskilt uppskattade av de två äldre kidsen, bara minstingen. De här däremot, uppskattades även av fjortonåringen 🙂 Mellanbarnet åt hos en kompis så henne fick jag inget utlåtande ifrån.

Hoppas ni gillar de lika mycket som vi!

Ha det fint!

/Rikard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s