Glass smaksatt med brynt smör, serveras med en snabb hallonsås och saltlakritsflakes

smörglass

Jag blev serverad glass smaksatt med brynt smör av Nicklas på en grym middag för ett år sedan, och det har inspirerat mig till den här goda och enkla desserten. Att sedan ha hallon och saltlakrits till gör det riktigt magiskt gott och en klassisk smak-combo.

Jag använder en färdigköpt vaniljglass av bra kvalitet som grund. Att ha brynt smör i glassen låter kanske lite märkligt, men det ger en god och krämig kolasmak. Jag använder bara bottensatsen av det brynta smöret.

Det klarade smöret som blir över använder jag till exv. till en bearnaisesås eller en hollandaisesås, alternativt serverar till stekt fisk eller till en vinaigrette. Du kan använda det resterande smöret direkt eller spara det i kylen till det är dags att använda det.

lo-glass

lo-glass-2

Glassen

  • 200 gr normal saltat smör
  • 1 liter vaniljglass av bra klass
  • 2 nypor flingsalt

Hur du gör brynt smör:
Du bryner smöret genom att lägga det i en kastrull på medelhög värme tills smöret blir gyllenbrunt och luktar lite nötter. Du behöver inte röra runt. Smöret är då brynt så tag av från värmen.

Ta ut glassen ur frysen och låt den bli mjuk i rumsvärme i ca 10-15 minuter. Skikta nu av smöret, häll av det klara smöret i en bunke och spar bottensatsen i en bunke. Der klarade smöret använder du till något annat gott som jag tipsat om ovan.

Bottensatsen ska vara ca 40 grader, dvs lite varmare än kroppsvärme. Blanda ner den brynta bottensatsen i glassen, använd gärna en elvisp eller en hushållsmaskin så går det snabbt. Se till att allt blandas runt väl och frys in igen i ca 4 timmar.

Hallonsås

  • 1/2 dl socker
  • 225 gr frysta hallon, (1 förpackning)
  • 1 krm vaniljpulver

Lägg sockret i en kastrull, sätt på medelhög värme, låt sockret karamelliseras till det blir gyllenbrunt. Du behöver inte röra. Ha i hallon och vanilj, rör runt och låt koka i ca en minut tills sockret löst sig. Du kan nu välja att servera såsen varm eller kyla ner den och servera kall.

Servera med rikligt av stora saltlakrits-flakes som du köper i butik, eller varför inte krossa några turkiska peppar och strö över?

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s