Bulgur, couscous, quinoa, råris, pasta av olika slag… Det finns ju så otroligt många olika gryner eller kolhydratskällor att det nästan kan bli svårt att välja ibland. Häromdagen fick jag för mig att vi skulle äta matvetesallad till benfria kycklinglår som jag vänt i en kryddblandning och sen stekt- Kanongott alltså!!
Apropå det här med benfria kycklinglår så är det ju så att det är det som säljs som kycklinglårfilé. De senaste åren har detaljhandeln blivit otroligt uppfinningsrika i sin jakt på att kunna höja priset för något som tidigare inte inbringat så många ören. Det är faktiskt inte så att allt som är benfritt är lika med filé. En ”ytterfilé” är ett relativt nytt ord för benfri kotlettrad tex. Och nämn inte ens ordet ”Grillspjut”….
Hur som helst så tycker jag personligen att ”Kycklinglårfilén” är en toppendetalj som är både smakrikare och saftigare än bröstfilén, har du inte provat så gör det vetja!
Själva rätten vart ganska lättlagad. Jag kokade helt enkelt 3 dl matvete enligt anvisningarna på paketet och under tiden det kokade sköljde jag ett broccollihuvud och delade ner det i buketter, självklart skalade jag stammen och skar ner den i grova bitar också. När det var ca 2 minuter kvar på matvetet hade jag i broccollin som fick koka med i samma kastrull- bra sätt att spara disk 🙂
När vetet och broccollin kokat klart hällde jag av dem i durkslag och spolade hastigt i kallt vatten för att avstanna kokningen, jag såg dock till att inte spola för länge för att behålla nyttigheter och smak.
Sen smakade jag upp det hela med olivolja, pressad lime, salt och peppar och blandade med en halv gurka, nedskuren i bitar, romansallad delad grovt och en näve hackad persilja, både fräscht, gott och nyttigt!!
Kryddblandningen till kycklingen bestod av 1 msk salt, 1 msk lökpulver, 0,5 msk vitlökspulver, 1 msk paprikapulver och 1 msk maizena.
Jag tror att jag skrivit om det någon gång tidigare, men prova för allt i världen att göra en sån här kryddblandning med maizena i. Den gör liksom att kryddorna ”fäster” på kycklingen på ett annat sätt.
Till sist är det bara att vända kycklingen i kryddblandningen och steka den i olja tills den fått fin färg. Du kan lägga över den i en ugnsform och köra den färdigt i ugnen om du vill, det blir enklare än att göra det i pannan faktiskt. Ta tempen på den och kolla att den är uppe i över 70 grader i kärntemp så är den klar.
Dela upp kycklingen i skivor och servera med salladen och riv rikligt med en god ost över. Jag hade faktiskt köpt Pecorino istället för Parmesan för en gång skull.
Hoppas ni också gillar den!!
Ha det fint!
/Rikard
Tack för tipset med kryddblandningen! Ska genast pröva😄
GillaGilla