Tillbaka till vardagen – ny veckomatsedel

I morgon går Strandbergs tillbaka till vardagen efter många härliga (och emellanåt ganska påfrestande) veckors semesterledighet. Vi börjar så smått jobba och barnen börjar på förskola och skola. Nu gäller det även att styra upp maten. Under sommaren blir det ju gärna lite hur som helst med maten.

Inför hösten tänker vi troligen fortsätta att köra på principen en mer matig grönsak (blomkål, grönkål eller kanske broccoli), ett tillbehör (oftast en kolhydrat som quinoa, stora vita bönor eller vår nygamla favorit kikärtor) och sedan en röra (majonäs, hummus eller baba ganoush). Sedan kör vi på detta som huvudråvaror under veckan med exv. någon fisk en dag, kanske bara med bröd en annan dag osv. Vi har tidigare skrivit om detta upplägg här. Utöver det har vi andra rätter till framför allt vårt ena barn, men även det andra äter lite som hon vill mellan alternativen.

DSC_1668

Inför denna vecka tänker jag även att jag ska försöka köra lite storkok så att det finns att ta av när veckorna rullar på.

Vi gör gärna en stor laddning korv Stroganoff under veckan; relativt enkelt, supergott och hela familjen gillar det. Vi vuxna äter helst med broccoli eller rivna morötter. Hösten smyger sig på och det finns lite svamp i skogarna. En annan rätt som passar för storkok är denna mustiga höstgryta av högrev och rödgul trumpetsvamp med rårörda lingon.

Bucatini med rostade grönsaker och parmesan är även det en ofta återkommande rätt hos oss.

Basilika och färskostöverbakad lax med grönsakstagliatelle blir det kanske någon dag. Snabbt, fräscht och enkelt. Ett kul sätt att få barnen att äta grönsaker är ju att göra tagliatelle på grönsaker, eventuellt kan en även blanda i lite spaghetti.

sigge-soppa-pannkaka-2

Frågade Sixten vad han ville önska under veckan och fick (föga förvånande) pannkakor. Frågan är om krispiga boveteplättar, örtkeso och kålsallad med soja och citronvinägrett skulle gå hem? Kanske dags att testa.

Det funkar ju fortfarande att grilla så vi rekommenderar starkt att grilla fläskkarré och köra steamed buns ”taco style” till helgen. Eller Los variant med falukorv och ketchup…

/Fredrik

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s