Skolstartsveckomatsedel med skördetema!!

Förra veckan drog ju vardagen igång hos Strandbergs och det gjorde den lite grann hos oss också. Däremot är ju våra döttrar lite äldre och hade fortfarande sommarlov, så de var hemma en hel del på dagarna vilket betydde att vi behövde planera in lite lunch också..

Vi vuxna drog igång jobbet lite på halvfart vilket innebär att veckan som kommer blir den första riktiga ”back to school” och vardagsveckan. Under ledigheten har vi dragit ner rejält på matplaneringen, det har liksom inte behövts. Så nu känner jag mig ärligt talat rejält ringrostig.

Jag tänker ändå att vi försöker få in så mycket grönsaker som möjligt, vi har ju vår kära kolonilott där vi faktiskt kan skörda en hel del fortfarande. Något som jag tror vi kommer kunna skörda en del allt eftersom framöver är zuchini.

DSC_2019Då tänker jag att vi käkar Den här  pytten någon dag och i Det här  inlägget som handlar om olika metoder att syra livsmedel, berättar jag hur vi fick förra årets zuchini-skörd att räcka långt in på vintern. Zuchiniplättar som käkats hos Strandbergs kanske blir något vi försöker oss på också. En Bondomellette med zuchini går ju rätt fort att dra ihop också nån stressig dag mitt i veckan.dsc_0584

Något vi också kommer skörda framöver är vitkål. Osäker dock om det blir den här veckan, kanske nästa… Jag tror att det kommer bli en del surkål utav den, något som jag beskrivit i samma inlägg som den syrade zucchinin ovan. Eller så blir det någon härlig sallad med asiatiska smaker som i Det här receptet. En favorit hos Smulan är när jag smörsteker den och serverar med torsk, bacon och pepparrot, det är lite av en modern klassiker här hemma och Här hittar du det receptet.

 

Potatis skördar vi mer än vi hinner äta och vi har lite dåligt med förvaring för den.. Ett tips jag läst är att man klipper ner blasten och låter pluggen vara kvar i jorden tills det är dags att använda. Men lite tips på vad att använda den till då. Fritata med dill och potatis, serverad med gravad lax, fräsch fänkålssallad och rostade frön är perfekt ju. Eller så kanske det är dags att damma av klassikern Hasselbackspotatis  som i det receptet serveras till älgfärsbiffar, lite tidigt på året för det dock… Kanske fortfarande sugen på att grilla? Vi har ett recept på en fräsch Potatissallad serverad till ribs, men varför inte servera den till Fläskkarrè, kyckling, korv eller, you name it…

Sist men inte minst vill jag också tipsa om att prova matkasse från Årstiderna, det kommer vi göra när de börjar med en barnvänlig, vegetarisk kasse snart. De har redan nu en massa kassar att välja bland och skriver du in koden 3KOCKAR7KIDS får du 20% rabatt på första köpet, ganska bra va?

Hoppas ni får en bra vecka!!

/Rikard

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s