Påsken är snart här och det är dags att börja planera vad som ska stå på påskbordet. I år åker Strandbergs till landet men först blir det en påskmiddag på skärtorsdagen. Jag ska fundera lite på vad exakt jag ska servera men håll utkik på instagram så kommer det säkert upp där. Det blir troligen inte ett klassiskt påskbord.
Här nedan har vi i alla fall samlat våra rätter som passar bra just till ett påskbord. En del gammalt som ni säkert känner igen men förhoppningsvis något nytt. Ett alternativ till det klassiska påskbordet är annars att äta en vanlig trerätters middag och det är nog mera något sådant jag är inne på. Då plockar jag kanska en förrätt och sedan blir det troligen lax, men det funkar såklart även med en härlig kyckling eller lamm.
- Inkokt lax med smak av soja och till det gurksallad i syrlig majonäs
- Frittata med dill och potatis. Gravlax, fänkålssallad och rostade frön
- Fläder- och citrongravad lax
- Apelsinkyckling, rostade rotfrukter, apelsin & sojaemulsion
- Lammfärsbiffar med rostade rotsaker och getostcrème
Kolla gärna in våra två nya recept för en påskmiddag på grillen; ”hajk-sill” och kycklingmacka.
Påskfrukost
Vi kör gärna på ägg hela dagen. Pom & Floras ägg- och avocadomacka går verkligen varm hos oss. Vi köper gärna danskt rågbröd hos vårt lokala bageri men det går såklart toppen att baka exv. kavring (ett snabbt och enkelt recept med bakpulver, bikarbonat och filmjölk). Ägg Benedict – med pocherat ägg, skinka/lax, spenat och hollandaise på toast är annars en god och stadig frukost. Eller varför inte en klassisk äggröra?
Sill & smårätter
- Yngsjösill – enkel krämig sill som blir mångas favorit
- Gubbröra i tunnbröd
- Sikromsill – en klassiker
- Vitlökssill – en familjeklassiker
- Skagenröra på grillat tunnbröd
- Smörrebröd med rökt sik eller gravad lax, pepparrot och syrad rödlök
- Matjesill med ägg och brynt smör
- Ägg med kaviargrädde
- Frittata med ansjovis och västerbottenost
- Västerbottenpaj
- Små rårakor med tillbehör
- Löjromsdipp
- Löjromspizza – perfekt som snacks eller som alternativ förrätt
Något gott och gult efter maten
- Glasstårta med passionsfruktscurd
- Enkel och fräsch vegansk dessert – avokadosorbet med citrussallad och rostad vit choklad
- Glass smaksatt med brynt smör, serveras med en snabb hallonsås och saltlakritsflakes
- Banan och chokladpizza!!
- Fläder & limepaj
- Kladdkaka med citron, serveras med varma hallon och grädde
Vi hoppas detta kan inspirera lite. Vi önskar er en glad påsk!
/Fredrik