En fräsch sommarrätt med smaker från lite olika delar av världen. Spetten kan även vara bra att göra och ha färdiga i frysen, passar att ha även på picknicken eller buffén.
Gott om du frågar mig!
Kycklingspett
800g kycklingfilé
1/2dl ketchup
1/2dl oystersås
1tsk chipotletabasco
1/2tsk chili
1dl ströbröd
Grillkrydda
Blanda ketchup, oystersås, tabascon och chilin. Skär filéerna i önskad spettstorlek och blanda ner dem i marinaden. Låt dem marineras ca 1 timme. Trä dem på spett. Blanda lite grillkrydda i ströbrödet och strössla det över för att få lite krispig yta. Lägg dem på plåt och kör dem i ugnen på 250 grader ca 15 minuter. Går även bra att grillas. Tips, om du ska grilla dem, lägg då spetten i blöt innan du trär på kycklingen så de inte börjar brinna.
Tabbouleh
1dl bulgur
2dl vatten
1/2dl citronsaft
2msk flytande kycklingbuljong
1 vitlöksklyfta
1dm gurka, skalad & tärnad
2 stora tomater, tärnade
1gul lök, finhackad
1 stort knippe persilja, hackad
Ca 10 myntablad
2 salladslökar, fint skivade
Ev om du önskar ruccola eller spenat i.
Rosta bulgurn i en torr stekpanna tills den blir gyllenbrun, dra den från värmen.
Ta en kastrull och koka upp vatten, citronsaft, kycklingbuljong och riven vitlök. Slå vätskan över den rostade bulgurn, rör runt och täck över stekpannan. Låt det stå och dra tills vätskan sugits upp.
Blanda alla grönsaker, vänd upp med bulgurn och smaka av med salt och svartpeppar.
Tips, vänd gärna upp tabbolehn med lite ruccola eller spenat.
Tzatziki
1/2 gurka
2dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1msk rödvinsvinäger
1/2dl hackad persilja
Salt & svartpeppar
Dela gurka på längden, skrapa ur kärnorna med en sked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Strö över lite salt så vätskan dras ut, ca 10 minuter.
Riv vitlöken i yoghurten, blanda ner rödvinsvinäger och persilja. Krama ur gurkan och blanda ner. Smaka av med svartpeppar och ev mer salt.
Trevlig kväll!
/Nicklas
2 kommentarer Lägg till din