Jag vill pressa ut så mycket som jag bara kan av sommaren, och en bra grej som jag tycker ger lite extra sommarkänsla är att grilla så fort tillfälle ges. Vi spenderade några dagar hos våra kompisar som bor utanför Västerås och då valde jag att grilla en hel laxsida, du kan självklart välja att tillaga laxen i ugn om det inte är grillväder. Annars får du göra som jag, dra på regnkläderna! Jag passar även på att tipsa om hur du kan göra ditt eget smaksatta salt.
Smaksatt salt – dill och citron
Till det här receptet har jag valt att använda dill och citron, men du kan ta vilka örter du vill, eller den citrussmak du vill. Du kan även smaksätta med chili eller annan krydda som du gillar. Denna sats blir det lite över av så jag spar till nästa gång eller lägger i en fin burk och tar med som en uppskattad gå bortpresent.
1 dl flingsalt
1 st citron (skalet)
1 kruka dill
Lägg saltet i en matberedare, riv ner citronskalet och grovskär dillen. Mixa ca 30 sek – 1 minut. Dill och citronskal ska mixas in i saltet. Om du använder färska kryddor så förvara överblivet salt i kylen i en tät burk så bevaras färg och arom bäst.
Laxen
Detta recept är för ca 6 vuxna.
1 st laxsida på ca 1 kg
3 msk dill & citronsalt
Gnid in laxsidan runt om hela med saltet. Lämna gärna och låt rimma i ca 1 timme, har du inte tid med det så låt rimma så länge du har tid. Börja med laxen, sedan sätter du på rödbetorna och efter det så tänder du grillen. När du fått en bra glöd så lägger du laxen på grillen med skinnsidan nedåt. För att underlätta att plocka laxen av grillen så kan du lägga fisken antingen i ett grillhalster på grillen eller om du lägger en aluminiumfolie mellan fisk och galler. Grilla sedan under lock enbart på skinnsidan i ca 10-12 minuter, till en innertemperatur på 39-40 grader. Om du lagt fisken direkt på gallret så lyft av från grillen med två större stekspadar, så går det lättast.
Rödbetssallad med fetaost
1 500 gr primörrödbetor, ca 3 knippen
300 gr fetaost
1 påse babyspenat ca 65 gr
1 msk dill & citronsalt
1 msk olivolja
Svartpeppar
Koka betorna i saltat vatten i ca 25-40 minuter, känn med en sticka att betorna är mjuka. Häll av vattnet och spola av betorna en liten stund i kallt vatten, dra sedan av skalet med fingrarna. Dela betorna i önskad storlek, smula över fetaosten och blanda upp med resten av ingredienserna till en ljummen sallad.
Citron & dillyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
1 kruka dill
1 st citron (skalet)
1-2 tsk dill & citronsalt
Svartpeppar
Skär ner dillen fint och finriv skalet på citronen, blanda sedan ihop detta med yoghurten och smaka upp med saltet och pepparn.
/Fredrik
Jag brukar skiva en citron och lägga mellan laxen och gallret, laxen fastnar garanterat inte och det luktar dessutom gott i grillen
GillaGillad av 1 person
Bra tips!
GillaGilla